6 gode råd når du skal lage lunsj sammen med barna
De aller fleste barn elsker å få hjelpe til på kjøkkenet, men en hyggelig matlagingsstund kan fort bli det komplette kaos. Her er seks gode råd før du setter i gang.
Et godt brødmåltid er et perfekt utgangspunkt for en hyggelig lunsj som lages sammen med barna. Da kan de minste få prøve seg frem med enklere matlagingsoppgaver, som samtidig krever litt presisjon. Ved å engasjere barna på kjøkkenet får de større eierskap til maten som serveres, noe som kan øke nysgjerrigheten og ønsket om å smake noe nytt.
Her er noen gode tips som kan bidra til å gjøre matlagingen til en hyggelig samværsstund:
1. Velg tidspunkt med omhu
Sett i gang når barna er uthvilte og ikke for sultne. Legg vekk alle andre arbeidsoppgaver mens dere lager mat for å minimere stress. Vær forberedt på at det kommer til å bli rot, søl og kaos.
2. Bli enige om hva dere skal lage
La barna få være med å bestemme hva som skal lages. Bli enige om hvilket brød som skal kjøpes inn og hva som skal være med av pålegg og tilbehør.
Velg gjerne fargerikt tilbehør som pålegg, kanskje blir dette en ny favorittskive? Se flere oppskrfter med frukt og grønt.
Om barna kun ønsker seg loff med sjokoladepålegg, kan dere for eksempel bli enige om at det skal serveres en dessertskive med Frøloff og sjokoladepålegg. Så kan dere finne frem grovt brød som Mors Grovbrød eller Hverdagsgrovt til hovedrett.
3. Bruk tid til forberedelser
Finn frem alle ingredienser på forhånd, så slipper du fingermerker over hele kjøkkenet mens dere lager mat. Forbered barna på hva som skal lages og hva som skal gjøres. Tøm gjerne oppvaskkummen og oppvaskmaskinen før du går i gang, sånn at du enkelt kan sette fra deg oppvasken underveis.
4. La barna få prøve seg frem
Hvor mye barna kan bidra med på kjøkkenet avhenger blant annet av alder, tålmodighet og nysgjerrighet. Både små og store barn kan hjelpe til med enkle oppgaver som å skjære brød, grønnsaker og frukt.
De litt eldre barna kan lage enkle retter som eggerøre eller omelett.
5. La barna dekke bordet
Barn har ofte kort tålmodighet og derfor kan det være lurt å ha flere typer av arbeidsoppgaver på lur. Når de har gått lei av å lage mat kan de gå videre til å dekke bordet. La dem få utløp for kreativiteten, selv om det innebærer at oppdekkingen kanskje ikke er den mest praktiske.
6. Bra nok er godt nok - senk skuldrene
Det siste, og kanskje viktigste rådet, er å senke skuldrene og la bra nok være godt nok. Å lage mat sammen med barna skal først og fremst være en aktivitet og en hyggelig opplevelse, og ikke veien til det perfekte måltid.