Gjør én dag i uka til et brøddøgn!
Bruk av brød gjennom hele måltidsdøgnet er et bærekraftig, smakfullt og hyggelig klimatiltak i hverdagen. Tar du (klima)utfordringen?
- I stedet for å heve pekefingeren og fortelle folk hva de ikke må spise for å være miljøvennlige, anbefaler vi å velge et døgn i uka der man spiser mer av noe: Nemlig brød, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.
Bærekraftig mat
Verdens brøddag er 16. oktober og i den anledning settes søkelyset på bærekraft.
- Et stort ord, ja, og det kan kanskje virke vanskelig å bidra nok som enkeltmenneske. Men en ting vi vet har betydning er maten vi spiser. Baserer du alle måltidene én dag i uka på det miljøvennlige brødet, betyr det 52 dager i løpet av et år med måltider som setter minimale klimamessige fotavtrykk, sier Nordbø.
Klimavennlig og sunt
Et brøddøgn tjener flere formål: Det blir mindre matsvinn, ettersom du får spist opp alle brødrestene som genereres i løpet av en uke. Og når du spiser brød, spiser du mat som setter et lavere CO2-avtrykk enn de fleste grønnsaker, kjøtt og fisk.
Gjennom brødet, og spesielt grovt brød, får du dessuten i deg proteiner, vitaminer, mineraler, karbohydrater, fiber og fett - brød er en stor og viktig kilde for næringsstoffer som kroppen din trenger.
- Og bonusen: Du sparer både tid og penger samtidig som du gjør noe viktig for miljøet, sier Nordbø.
Lag ditt eget brøddøgn
Bruk av brød gjennom hele måltidsdøgnet er et bærekraftig, smakfullt og hyggelig klimatiltak i hverdagen. Her finner du eksempler på noen av våre favoritter gjennom dagen.
Frokost
Grovbrødskive med ost, paprika og eple