Slik bør matpakken være - og slik blir den spist
I en aktiv hverdag er matpakken ofte redningen, selv om den til tider kan skape hodebry. Her er klinisk ernæringsfysiolog Aina Marie og barna selv sine beste tips for et realistisk og vellykket matpakkeliv.
– Er det noe som er helt sikkert og som ikke endrer seg, og som gjelder for oss alle, så er det at vi blir sultne etter 3-4 timer uten mat.
Det sier klinisk ernæringsfysiolog Aina Marie Lien. Hun er stor tilhenger av matpakka, og understreker viktigheten av å ta den på alvor.
– Som vi vet: Uten mat og drikke, duger helten ikke. Og da, akkurat da, er matpakke gull å ha.
Matpakka står sterkt
Det er lett å få inntrykk av at den tradisjonelle matpakka er på vei ut, men skal vi tro Lien, er det ikke tilfelle. Hun trekker frem prosjektet «Sunn ungdomsmat», der målet var at flere ungdomsskoleelever skulle spise et fullverdig måltid i løpet av dagen. Hun peker spesielt på to funn hun mener vi bør ta til oss: Matpakka står sterkt, og aller sterkest blant dem som spiser frokost hjemme.
– Det er gledelig at matpakka står sterkt. Det tenker jeg kan motivere foreldre som synes det er utfordrende å smøre matpakker som kanskje ikke blir spist. Den norske matkulturen med matpakke er virkelig noe vi bør jobbe for å gjøre enda mer populær og bevare, og spesielt til alle skoleelever – så lenge det ikke serveres mat i skolen.
Når det gjelder problematikken rundt hvorfor matpakka ikke blir spist, tror Aina det kan være flere grunner.
– Kanskje er det ikke nok tid til å spise, eller nok ro rundt måltidet. Man burde spørre hva mener barna selv mener er grunnen til at matpakka ikke blir spist. Gjelder det innholdet, kanskje små endringer kan gjøre at den faller i smak?
Hun peker dessuten på det at matpakka står sterkest blant dem som spiser frokost, og råder foreldre til å skape gode rutiner rundt måltidene.
– Å skape gode rutiner er viktig. Jevn og god tilførsel av ordentlig mat gjennom dagen er viktig for konsentrasjon, og for å kunne delta på alt som skjer. Det er en forutsetning.
Inn med brødskivene
Mange opplever kanskje at det hviler et matpakkepress over hverdagen. Et kjapt søk på Google avslører et hav av lister med fargerike matpakkeidéer, og det er lett å gå seg vill i jungelen av bugnende bokser. Men det trenger ikke være så komplisert, mener ernæringsfysiologen.
– Hvor omfattende må nista være? Er brødskiva ut?
– Det trenger ikke være omfattende. Et fullverdig brødmåltid kan bestå av grovt brød, variert pålegg, grønnsaker, frukt eller bær, og mager melk. Grovt brød er en god og viktig kilde til kostfiber, samt flere vitaminer og mineraler, blant annet B-vitaminer og jern.
Hun understreker at det er mulig å være kreativ uten å bruke hele kvelden på å forberede.
– Noen vil ha noe mer spennende, og da er rundstykker et alternativ. Det er mange måter å skape variasjon på uten at det blir konkurranse i å ha den fineste matpakka. Det viktigste er at den blir spist, og at den som oftest er sunn. Men av og til må det være plass til mindre sunt pålegg for variasjonens skyld.
Barnas tanker
– Min beste matpakke hadde nok vært 15 skiver med Nugatti.
Det sier Heddi (9) i Matpakkepanelet vi har samlet for anledningen. Men selv om flere nevner både sjokolade og popcorn som klare favoritter, er det stor enighet om at de hadde blitt lei etter hvert, og at det beste er en variert matpakke med godt grovt brød med pålegg, og frukt.
Panelet fortalte oss at det oftest er mamma og pappa som lager matpakkene, men at de får gi innspill til hva de vil ha på brødskiva. Konklusjonen ble at kanskje mamma og pappas matpakke var best for dem, men at litt mer Nugatti og søtt innimellom, hadde gjort susen. Ernæringsfysiologen er enig i at variasjon er viktig, og at det kan være et lurt triks med et lite overraskelsesmoment.
– Tror du barna synes det er lettere å spise hvis de får velge selv? Og bør barna få velge selv?
– Jeg tror barna liker å vite hva de får, men de blir lei Nugatti hvis de får det som de vil hver dag. Variasjon er viktig, så det går an å overraske med noen nye ting. Det trenger ikke å være komplisert, men man kan spille på ulikt pålegg, og forskjellig frukt og grønnsaker. Slik er det enkelt å få til et fullverdig måltid.
Variasjon i matpakkene med Myk & rund - se tipsene her!